Началото

Началото

“Страна, която няма минало, няма бъдеще”. Казала го е или английската кралица, или Чърчил, или някой си. Предполагам, че се има пред вид, “славно минало” или минало, с което можеш да се гордееш. Иначе, минало имат всички. Но пък от друга страна, дали ще се гордееш с миналото си зависи от гледната точка. Но, както и да е, тази максима важи и за фирмите. “Фирма, която няма минало, няма бъдеще”. CHIME навърши 25 години през октомври 2016 и ние всички отбелязахме тази дата в един прекрасен комплекс “UVA NESTUM” в Гоце Делчев. Какво е нашето фирмено минало, от кога започва то, как и защо се роди CHIME?

 

Иска ми се да подходя по-глобално към тези въпроси. От къде тръгва CHIME? От 22 октомври 1991 година? Или от 1985 година, когато на база на създадения с мое участие, а и като един от главните инициатори за внедряването на персоналните компютри в България, беше създаден “Комбинат за Микропроцесорна техника” в Правец?

 

Или може би началото е през ноември 1949 година, когато съм се родил? Та нали ако не съм се родил е нямало как да се роди и CHIME. По тази логика може да се отиде по-назад, та чак до турското робство.

 

Реших все пак за начало да взема 1949 година. За мен началото е тогава. А тъй, като аз съм я създал тази фирма CHIME, ще броим нейното минало от 16 ноември 1949 до 22 октомври 1991. Тук ще опиша това минало, ще прибавя към него и тези последни 25 години и ще се види в края на крайщата има ли фирмата минало, с което да се гордее, а от там ще има ли бъдеще. Continue reading “Началото”